Jan 20

Jutri mineva dvoje let in dva tedna odkar je Veliko Okno predstavilo Microsoft Home Server.

Jep, tisti strežniški operacijski sistem, ki ga tako skrbo skriva pod svojim krilom.

Čemu krilom?

Ker moraš, če hočeš dobiti tisto, kar je skrito pod krilom (cedejček) kupit zraven še babo (komp). Zato, da jo lahko sploh kupiš, pa rabiš še zvodnika (MS). Ampak jaz nočem tega, porkajebenamadona!

Kako jim uspe vedno znova (glej Visto) zjebat nekaj, kar bi potencialno lahko trgalo gate, pa ne?

Še zlasti zato, ker alternativa nima, no, alternativ. Linux, ja. Jabuk se ne šteje med alternative.

Seveda, prodajajo se že predsestavljeni mlinčki z naloženim skupkom kode, ampak, o-lej-si-to!, se jih v Kurniku ne prodaja, spljoh!

Jaz, kot napreden uporabnik – navsezadnje bom kupil napreden operacijski sistem – hočem imeti poleg nadzora nad mehkim delom, tudi nadzor nad trdim!

Sploh, ker kišto že imam, ventilatorje, ki bodo hladili obračalnike steklenih ogledal, tudi, prostora zanjo dovolj, za novo kišto pa ne.

Prav tako se ne strinjam z omejenostjo (hehe) shrambe v ponujenih mašincah. Večina se jih zadovolji (heh) z dvema pogonoma, nekaj jih ima možnost priklopa do štirih brnećih zverin.

To so neskončno neumne neslanosti.

Prvič, že sam OS potrebuje disk z vsaj 80 GB prostora. Jep, prav ste prebrali. Kar pozabite na igranje z, recimo, ta novimi SSD diski, čeprav bi si mu jih zaradi njihovih prednosti nadvse rad želel podturiti.

Drugič, sistem omogoča podvajanje shranjenih datotek. To pomeni, da bo kakršenkoli podatek shranjen na vsaj dveh diskih, kar pomeni, da ostane v primeru smrti enega izmed pogonov informacija na drugem nepoškodovana. Z večimi enotami se zato možnost izgube shranjeni podatkov tako še zmanjša, saj je verjetnost, da bo naenkrat crknilo vseh, oh-ne-vem, deset?, diskov, tam nekje pri ničli. Če imaš na voljo le dva diska (kot jih ima večina strojčkov), je to še bolj neumestno, saj si del enega diska rezervira sam OS. Kaj, če crkne ravno ta? Šur, del podatkov je na drugem disku, ampak če ni softvera, ki bi to rihtal, ti to bolj malo pomaga.

Tretjič. Smo leta 2009. Youtube, Vimeo, Steam, iTunes, Redtube, Blu-ray? Kaj znano?  Še fotke z maturanca danes zasedejo že tja do dveh gazilijonov bajtov, če so seveda narejena s tapravim fotkičem. Beri: zasedejo ogromno. V zakup vzemite še hitro rastočo količino raznorazne nesnage, ki bi je bilo lepo imeti doma, ker smo ljudje pač leni (jaz sem) in se nam ne ljubi guglati za vsak drek, vsak drugi dan. Ravno zadnjič sem zbrisal okoli deset giga pornjakov, ker sem imel samo še pol giga placa, FFS! Eeeeekhm.

Četrtič, sama licenca pravi, da podpira do deset odjemalcev, kar pomeni, da lahko shranjuje podatke (tudi) z desetih računalnikov. Zdaj, povprečna družina ima okoli tri ( fotr+mat, tamal, tamala), vsi štirje pa imajo za shranit svoje stvari. Prištej še stare starše, obtelevizorsko shranjalo/predvajalo, kake dva prenosnika za študijske in/ali službene zadeve, pa se takoj naberejo gigabajti. Če ne celo tera. PrOn, eee, “projekti” pa te fore.

V glavnem, HOČEM MALICIJO!

Um, ne, to ne bo to. Letz du det egen!

Microsoft, če si še živ, usliš’ me, ker:

HOČEM V SLOVENIJI VIDET ŠKATELNO RAZLIČICO OPERACIJSKEGA SISTEMA WINDOWS HOME SERVER!

Komentiraj


XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tvoji podatki

Vaš komentar
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

A wicked mind