Sep 10

Že dober mesec in pol potem, ko smo dobili novega givernerja Banke Slovenije, so se začele podirati prve domine. Banka Slovenije je v spregi z ministrstvom za finance likvidirala dve banko: Probanko in Factor banko. Pravijo da  menda zato, ker “dolgoročno nista sposobni preživeti na trgu”.

Poteza je bila pričakovana, pravijo. Tudi v luči guvernerjevih besed ta ukrep ni nič čudnega. Da bi imeli možnost obdržanja nad gladino, bi potrebovali dokapitalizaciji v višini 50 milijonov oz. 198 milijonov evrov.

Prvi odzivi so seveda že tu, tako civilne družbe (ne, Zbor za republiko NI civilna družba), kot politike.

Depoziti varčevalcev so bojda varni, nasrkali pa bodo lastniki bank oz. delničarji. Da bodo komitenti poplačani, gre seveda zasluga državi. Ta bo šla za poroka z masivno, s strani EK odobreno, milijardo evrov. Ker ne gre za stečaj, ki zagotavlja le poplačilo vlog do 100k€, se država seveda dela radodarno, verjetno predvsem zaradi strahu pred Ciprskim scenarijem.

Za nasedlih državnih 640 milijonov ojrov je tole, žal, prepozno. Minus je pač minus, pa kakorkoli ga obračaš, to bi se morali naučiti že iz preteklih tajkunskih zgodb in zloma gradbenega sektorja, da o padcu ameriškega gospodarstva v Veliki Kanjon niti ne govorim. Javna skrivnost je koliko sta bili banki radodarni do ekonomskih kavbojcev tipa Kordež, Rigelnik, Kučanovega klana in še koga.

Koliko gre za osebne koristi oz. pohlep odločevalcev – direktorjev, uprav, nadzornih svetov – vezan na uspešnost poslovanja?

Vemo, da pohlep obstaja, vemo, da ga je vedno več, vemo, da povzroča ogromno škodo in vemo, da smo sredi še ene krize, ki ga je le-to povzročilo.

Težko je reči veliko ga je, vemo pa, da je.

In kako ga obrniti sebi v prid, da se izognemo situacijam kakršna je zdaj s Probanko in Factor banko (in ki bo z NLB in NKBM)?

Eni pravijo, da potrebujemo več nadzora. Ampak vsak dan vidimo, kako se temu izogibajo. KPK ve veliko povedat o tem, pa Wikileaks in še je takih.

Kako kapitalu, to je, pohlepu, v odsotnosti učinkovitega nadzora, nadeneš uzde?

Tako, da bo nadziral samega sebe: direktorjem, članom upravam, članom nadzornim svetom v bančnem sektorju za mnogokrat povišaš nagrade, odpravnine, odpustnine, …, – a ne za uspešnost, temveč za neuspešnost.

Prej ko začnejo s stečajem, večji kos korenja dobijo.

Če jih zares vodi pohlep, bodo zapustili ladjo še ko se jim splača, ne bodo čakali v nedogled kot pri FB in PB in tvegali manjšega izkupička.

Če tako radi talajo kredite ravno zaradi možnosti visoke nagrade ob dobrem poslovanju družbe, dajmo jim enako možnost zaslužka tudi ko bi moral potegnit’ ta kratko, pa nočejo, ker v tem ne vidijo denarja.

http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2013/09/probanka_factor_banka.aspx

Do sedaj 1 komentar

  1. 1 viktor
    14:41 - 10.09.2013

    ah te nagrade in odpravnine…

Komentiraj


XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tvoji podatki

Vaš komentar
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

A wicked mind