Jan 16

Že vrabci čivkajo, da je bil nakup cepiva proti pandemski gripi nateg. Pustimo ob strani dejstvo, da gre v večini le za širokoustenje kvazipoznavalcev in celo očitnega pozornostnega kurbanja s pavšalnimi opazkami in babjimi čenčami, da, uf!, ne omenjam vsevednih komentatorjev na mnogih portalih, ki so tako suvereno prepričani o tem, da bi si kdo mislil, da so transakcije videli s svojimi očmi ali pa imajo pred seboj vsaj podpisane izjave podkupovalcev in/ali podkupljenih za nameček pa še kakšne pisne izpiske denarnega toka vpletenih. Hecno je le, da nihče ne poda niti imen niti konkretnejših zneskov…

Kakorkoli, neargumentiranim traparijam navkljub se vseeno pojavi vprašanje, ali bi se podkupovanje sploh splačalo? So ti zneski gatotresni ali le kaplja v morje med vsemi drugimi?

Če se omejimo na Evropsko unijo in na tri farmacevtske družbe, ki so v njej dobile dovoljenje za trženje svojih cepiv, ugotovimo, da je odgovor – nikalen.

Vse tri – Baxter, GlaxoSmithKline in Novartis – so delniške družbe, ki morajo imeti zadovoljne delničarje. Te najbolje razveselijo visoke številke, ki jih podjetja objavljajo vsakoletno, nekatera tudi po koncu četrtletij.

Najprej si bomo pogledali tistega, ki dobavlja cepivo v Podalpje; GSK, to je.

Če si pogledamo trend njihove prodaje farmacevtskih izdelkov zadnjih nekaj let ugotovimo, da so prihodki od cepiv šele na – topaženemorebitres! – četrtem mestu (2006 celo na petem), za zdravili respiratornega sistema, osrednjega živčnega sistema in celo protivirusnimi zdravili, katero v večini tvorijo medikamenti za okužbo z virusom – HIV. ;)

Drug zanimiv pogled vam da ogled preglednice prihodkov od zdravili, ki jih lahko v lekarni kupite brez recepta, ki jih je bilo leta 2008 kar za 3,971 milijonov funtov, 1,400 milijonov funtov več kot cepiv!

Za celotno leto 2009 natančnih podatkov resda še ni (pridejo februarja), so pa podatki za tretje četrletje 2009. Na straneh 14 in 15 imate lepi razpredelnici za prvih devet mesecev. Postavki s cepivi za gripo sta vmes pravzaprav le dve (Fluarix,FluLaval in Flu-Pre-Pandemic), ki skupaj zneseta ubožnih 216 milijonov funtov prihodkov. Pandemrixa vmes še ni, so pa analitiki ocenili, da bi GSK v tem letu z njim lahko zaslužil, citiram:

as much as £500m by the end of the year on sales of its swine flu vaccine. Some say that the number is a conservative and that the group’s earnings could top £1bn.

Ker pa vemo, da nekaj držav plača le dejansko dobavljeno cepivo, da je nekaj držav že preprogramiralo svoja naročila, sama tvrdka pa časti državam v razvoju 60 milijonov doz, na slednji povezavi ne preseneča dejstvo, da jih je celokupno (skupaj z ZDA) prodala za manj kot 1 milijardo funtov, točneje za 835 milijonov. Skupaj z zgoraj omenjenimi postavkami v tem fiskalnem letu bi prihodki od cepiv proti gripi znašali, recimo ekstrapolirano maksimalno, 1,500 milijonov funtov (podatkov za prejšnja dva za zadnje četrtletju ni, v tretjem so bili prihodki ~160 milijonov funtov; stran 8), kar je, če primerjate z ostalimi – pa tudi te se znajo ob koncu še zvišati! – glede na ostale prihodke še manj kot pljunek v ocean!

Za hec si oglejmo še ostala dva. Najprej Novartis, saj ima pod svojo streho domači Lek.

Njihovi prihodki iz naslova cepiv so, boljkone, slaba šala. V prvih devetih mesecih 2009 so prodali skupaj z opremo/zdravili za diagnostiko/ciranje(?) mizernih 1,037 milijonov $ (stran 39), v primerjavi s težkimi 20,765 milijoni $ za farmacevtske izdelke, 5,350 milijonov dolarjev iz naslova skupine Sandoz (predvsem generična zdravila) in, heh, kar 4,189 milijonov tazelenih iz postavke ‘Consumer health’, za katero se mi kar precej dobro dozdeva, kaj bi lahko pomenila. :P

Na hitro obdelajmo še Baxter, saj smo nekaj tisoč doz njihovega cepiva kupili tudi za alergike.

Prodaja do konca septembra 2009(page 14, vrstica ‘Other’) je bila, če primerjate z ostalimi v stolpcu, prekleto borna – celo druga najnižja! – celih 269 milijonov $.

Iz podatkov je torej očitno, da razno natolcevanje ‘to cepivo so nam vsilili samo zaradi želje po čimvečjem dobičku!’, pade takoj, ko si ogledaš številke in pustiš vnemar kvazi raziskovalne novinarje, ki taka podtikanja nekritično razširjajo.

Skratka, če povzamem: cepiva ne bi, ker ‘je to nateeeeg!’, hkrati pa se ob prvem glavobolu na vrat na nos teče v lekarno po <strike>Aspirin</strike> Panadol, ker ‘KAKO TO BOLIIIII!’, zdravite HIV/AIDS, ker ‘pa ne bom nosil tega polivinila čez moj lep kurec, no!’ ali pa se filate z vitamini, izotoničnimi napitki in nikotinskimi obliži, ker ‘mi je prjatu povedal, da pomaga, torej pomaga!’.

Vidim tu samo jaz licemerstvo in dvoličnost?

8 komentarjev

 1. 1 Moby rula
  19:20 - 16.01.2010

  Dvigat so si šli številke, kot vsak dober biznismen, dragi moj. Pa kaj, če pri tem malce zastrupijo rajo, ki pa hvalabogu dojema, kaj se dogaja.
  Si morda že slišal za Rumsfelda, ki je bil udeležen v farmacevtskem poslu v zvezi s “ptičjo” gripo, ki mu je na račun navrgel lepe denarce? Zanj se ve, da je psihič, ki je bil za ušivo nafto in prav nič ušiv denar pripravljen tudi metati bombe na ženske in otroke v Iraku.
  Preden nas žališ, kako smo neumni, ker ne zaupamo prečudoviti farmacevtski industriji, se raje vprašaj, koga zagovarjaš. Psihopate, ki bi za denar ubili tebe in tvojo družino, če bi imeli to smolo, da bi nam pod ritmi teklo črno zlato. In tem psihopatom se tudi jebe za tvoje zdravje, važno jim je, da imajo milijone na računu. Blejaj, ovčka, blejaj, ko pa boš postal trdna oseba z jajci in možgani, se malo pozanimaj o liku in delu Sanje Lončar in preberi kakšen njen članek, še posebej o farmacevtski industriji.

 2. 2 paxman
  19:44 - 16.01.2010

  @Moby: še eno tako natolcevanje, pa te prijavim SiOLu, spletnemu očesu, policiji in še komu.
  Hvala.

 3. 3 pucfrau
  19:53 - 16.01.2010

  Tako je,prijavi ga.Najbojše je,da ga prijaviš še v prostovoljno gasilsko društvom in v balinarski klub.
  Takih manjka,da bi prijavljali ljudi !

 4. 4 paxman
  19:59 - 16.01.2010

  @pucfrau: ob naslednjem izpadu te pobrišem.
  Hvala.

 5. 5 Pris
  20:08 - 16.01.2010

  Hja no, saj linki govorijo sami zase, ampak vseeno pa moraš priznati, da je bilo zadnjih nekaj napovedi raznoraznih pandemij panika brez pravega razloga. Tudi če je prihodek farmacije iz tega naslova le “mizernih” pol milijarde funtov, je to še vedno posledica zelo agresivnega in v veliki meri tudi zavajujočega piara v obliki mnenjskih voditeljev, strokovnjakov, medijev etc. Širile so se informacije, da bo cepiva zmanjkalo in podobno, države so brezglavo kupovale, razni strokovnjaki so napovedovali pandemično apokalipso, skratka hudo pretiravanje in zavajanje. Pri tem je popolnoma vseeno, če je dobiček od cepiv med sklopi farmacevtskih artiklov šele na četrtem mestu, saj so na zelo agresiven način oglaševali proizvod, ki ga na koncu nismo potrebovali v tako velikih količinah. Denar ne smrdi, tudi če je iz sklopa artiklov, ki po prihodku zaseda šele četrto mesto. ;)

 6. 6 paxman
  21:10 - 16.01.2010

  Hja no, saj linki govorijo sami zase, ampak vseeno pa moraš priznati, da je bilo zadnjih nekaj napovedi raznoraznih pandemij panika brez pravega razloga.

  SARS in H5N1 sta omejena ravno zaradi hitre in obsežne (re)akcije WHO in ostalih služb. Drugi ravno zaradi cepljenja živali. Pred pandemijo – ednina! – je WHO svarila ravno ob izbruhu H5N1, zaradi visoke stopnje smrtnosti med ljudmi.

  Širile so se informacije, da bo cepiva zmanjkalo in podobno [...]

  Primanjkovanje cepiv ni nič neobičajnega; včasih že odvzem ene same licence povzroči cel kaos. V primeru pandemije bi se takšnele malenkosti le stopnjevale.

  [...] razni strokovnjaki so napovedovali pandemično apokalipso [...]

  Ocenjevali, kvečjemu.

  saj so na zelo agresiven način oglaševali proizvod, ki ga na koncu nismo potrebovali v tako velikih količinah.

  Tamiflu? Ravno nanj H1N1 še ni alergičen in ker ta napada predvsem za delo sposobne mlade (24 – 45), je en dan manj odsotnosti pri delu še kako pomemben.

 7. 7 hxc
  11:23 - 18.01.2010

  Tukaj je ena za conspiracy-theoriste: Katera zarota se želi prikriti s to “zaroto”?

 8. Pris 8 Pris
  11:36 - 18.01.2010

  Meni se vse skupaj niti najmanj ne zdi “zarota”, zgolj biznis. ;)

Komentiraj


XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tvoji podatki

Vaš komentar
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

A wicked mind