Jan 25

Mnogo je sišati – ozrite se na internetne portale in komentarje pri čemerkoli o gripi/cepljenju – da se ljudje menda ne cepijo zato, ker verjamejo, da ‘čajček & limonica premagata vse’. Pa je res kaj na tem? Sta čaj in limonin sok res medikamenta, enakovredna učinku cepiv proti gripi?

Da bi odgovoril na ta vprašanja bom tui čajč’k in limon’co razdelal na tri v očeh paranoikov najbolj v oči vpijoče argumente proti cepivu.

1. Učinkovitost: bolj mnjeh, kar se gripe tiče.

Veliko ‘kritičnih mislecev’ je cepivo/a označilo za ‘nedelujoče’ ali, v najboljšem primeru, ‘blažev žegen’.

I hate to brake it to ya, ampak čaji so takisto bolj bogi – blažev žegen, to je – vsaj kar se gripe tiče.

Povečala naj bi se edino obrambna sposobnost imunskega sistema, a še to le proti bakterijam in samo v izbranih čajih (črni, siv, zelen, beli).

2. Biznis: tajkuni pravijo do buy!

Veliko jih je, ki se neutemeljeno derejo, da je šlo pri cepivu samo za denar, da je nateg in da je šlo za megalomanska podkupovanja, vplivanje na WHO, itd.

Za hec bom naredil en back-of-the-envelope izračun prihodkov od čaja in limon. Omejili se bomo, tako kot pri cepivih, na Evropsko unijo.

Ocenjujejo, da s(m)o v letu 2005 v industrijsko razvitih državah pojedli 2.7kg limon na glavo na leto.

Z 2.2 odstotki narastka na leto, pridemo v 2009 nekje na 2.94kg limon/glavo/leto; če zaokrožimo lepe 3 kile. Sezona gripe traja na uč pol leta, vzamemo 1.5kile. Vsega se nedvomno ne porabi v čaju, vzamimo okroglo kilo, saj se bojda ‘na zdravju ne špara!’[sic]. En kilogram limon stane povprečno nekje 1.3€.

1.3€ na glavo/sezono gripe limon, torej.

Še čaj. Stane med 0.8€ in 13€ na 100g. Če pogledamo cene enega izmed štacunarjev vidimo, da so večinoma nekje v rangu 1.5€ in 2.5€. Ker se pri zdravju ne špara[sic] bomo vzeli zlato sredino, 2€ po komadu. Mislim, da je večina čajev v vrečkah in menim, da ima večina napisana navodila za vrečko/2 deci vode. Če gremo po gorenjsko, recimo, da se porabi štiri vrečke za dva litra čaja (tako jaz). Na dan moramo spiti vsaj dva litra tekočine; vzemimo liter čaja na dan na osebo. Dva litra čaja zadostujeta za dva dni, štiri vrečke za dva dni. Pol leta je 180 dni – 360 vrečk na osebo v tem času. V pakungi je ponavadi 20 vrečk, kar pomeni 18 pakung na osebo na sezono gripe.

18*2€ = 36€ na osebo/sezono gripe čaja, torej.

Recimo, da je vas ‘razsvetljencev,’ v Evropski uniji kaka petina, nekje enako kot delež cepljenih proti gripi (Nemčija: 20-30%, Slovenija: 8-10%). To znese okroglih 100 milijonov osebkov.

Skupno prinesete tajkunčkom: 100*10^6*(1.3€ +36€) = 3,73 milijard €.

Če se ozrete na številke od cepiv: 1,5 milijarde funtov GSK (ocena), 1,027 milijarde $ Novartis, 269 milijonov $ Baxter = 2,63 milijarde €.

QED.

:)

3. Nadzor: je, no, v falusu

Precej velik del samooklicanih ’s svojo glavo mislečih’ je razklical cepljenje proti pandemski gripi za ‘široko preizkušanje zdravil nad poskusnimi zajčki’ in celo bioterorizem, ker je cepivo menda nepreizkušeno in vsebuje mnogo škodljivih snovi – saj veste za tisti spisek, ki je krožil po elektronski pošti?

Kakorkoli, če se osredotočimo samo na limone, ugotovimo, kot so ugotavljali že leta 2006, da je nadzor ‘zelo boren’. Leta 2008 je IKŽ odvzela celih 34 vzorcev med sadjem in zelenjavo (predzadnja, 13 stran), pri slabi tretjini so našli aditive, FFS pa gatotresnih 22 vzorcev limon (stran 23) in v vseh je bilo najdenih precej pesticidov (stran 79); med vsemi odvzetimi vzorci je kategorija “sadje, zelenjava in druga živila rastlinskega izvora” v več kot polovici primerov sledi pesticidov , kar je največ med ostalimi!(zadnja, 6. stran)

Zdaj pa mi dovolite, da sem malček pasji, čisto v stilu tistega seznama. :evil:

ZPS je leto in pol tega naredil raziskavo o pesticidih v citrusih. Notri so našli imazalil, prokloraz, ortofenifenol, piraklostrobin, tiabendezol, FFS pa poleg teh še acetamiprid, carbendazim, benomyl, methidathion, propargite in, med drugimi, pyrimethanil.

Presunljivo, kajne? Kaj pa, če vam povem, da so vsi našteti tako ali drugače strupeni?

Oja: imazalil je klasificiran kot “možen karcinogen”, prokloraz sproža krče, ohromelost, ohromljeno dihanje ter nezavest, piraklostrobin je škodljivo vplival na razmnoževanje, tiobendazol povzroča reproduktivne težave, acetamiprid je kronično toksičen, carbendazim vpliva na število kromosomov pri ljudeh, benomyl povzorča rojstva otrok brez oči, dicofol povzoča raka, pyrimethanil je endokrini disruptor, propargite vsega po malem, methidathiona bolje da sploh ne naštevam.

Če bi šel še malo dlje, bi lahko – čisto v duhu anti-cepivnega gibanja – rekel, da ima na teh podatkih temelječa iz riti privlečena ocena, da boste vsi, ki ste zaužili vsaj eno limono, čez 30 let brez izjeme mrtvi, več podlage kot Burgmeisterjina o težkih posledicah po desetih letih od cepljenja.

Seveda je vse napisano o škodljivih učinkih omenjenih pesticidov – tako kot razna ‘dejstva’ o vsebini cepiv – daleč od resnice (le poglejte si povezave) in je tu le za (namenoma) strašljiv prikaz, kako je, ko se na paranoike spravimo z njihovimi lastnimi metodami – zavajanjem, navajanje nekredibilnih, ostarelih virov, izpuščanjem relevantnih podatkov(podgane != psi != ljudje; količina snovi) in čistih laži. Čaja zatorej rajši ne bom seciral, da ne bo koga zares infarkt.

Da na koncu povzamem: nekritično blejate – hehe – kako naj raje kot za cepivo, zmečemo celo več denarja v produkte še bolj dvomljivega porekla, katerega nadzor je še slabši od nadzora nad cepivi in ki ima mnogo slabši učinek proti gripi, kot ga ima cepivo samo?

In potem vi upate nas zmerjati z ovcami?

Komentiraj


XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tvoji podatki

Vaš komentar
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

A wicked mind